0

Isoleren: houd de warmte binnen

Wist je dat een heel groot deel van de warmte die we binnen proberen te creëren verloren gaat? Hij loopt gewoon weg naar buiten, of wordt teniet gedaan door koude lucht die naar binnen komt stromen, Behoorlijk zonde, zowel voor je energierekening als voor het milieu, al dat onnodige stoken. Hoe kun je dit voorkomen?

Grote maatregelen helpen het best

Als je echt stappen wilt zetten op het gebied van isolatie, dan zijn er vaak grote maatregelen nodig. Zo kun je ervoor kiezen om nieuw glas in je kozijnen te laten zetten, van het meest isolerende soort uiteraard. Of misschien zitten er wel kieren in je kozijnen zelf, en moeten deze ook worden vervangen.

Er valt ook veel winst te behalen als je je spouwmuren laat isoleren. Er zijn tal van bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, en die er met behulp van kleine piepschuimbolletjes of glaswolvlokken voor zorgen dat de warmte in je huis veel beter binnen blijft. Zeker bij wat oudere huizen kan dit heel veel warmte en dus ook heel veel geld schelen, soms wel meer dan 500 euro per jaar.

Ook effectief is het isoleren van de ruimte onder de vloer op de begane grond, de kruipruimte dus. Dit werkt een beetje op dezelfde manier als spouwmuurisolatie: een heleboel kleine piepschuimbolletjes zorgen ervoor dat de kou niet van onderaf je woning in kan trekken, en je vloeren een stuk warmer aan zullen voelen.

De laatste plek waar veel warme naar buiten lekt is de zolder. Ook deze is niet altijd even goed geïsoleerd, zeker als je huis wat ouder is. Door dit na te laten kijken en op te laten knappen, houd je de warme lucht veel beter in huis. Warme lucht heeft de neiging om op te stijgen. Als je zolder niet goed geïsoleerd is, vliegt het dus zo je huis uit!

Het kan ook kleiner

Heb je op dit moment geen budget voor grote maatregelen? Geen probleem! Ook op kleine schaal kun je zorgen voor een betere isolatie van je woning. Ga bijvoorbeeld eens na of je binnendeuren opdek binnendeuren of stompe binnendeuren zijn. Opdek binnendeuren vallen gedeeltelijk op het kozijn, wat betekent dat je weer een stuk minder kans op tocht hebt. Wel zo comfortabel, en het zorgt er ook meteen voor dat je minder hoeft te stoken.

Daarnaast kunnen ook bekende maatregelen als radiatorfolie, dat de warmte van de radiator als het ware weghoudt bij de muur, maar juist de kamer in stuurt goed bijdragen aan het laag houden van je stookkosten en CO2-uitstoot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *