0

Is jouw kleding kinderarbeid vrij?

Een dagje shoppen in je stad, je komt verschillende winkels in en uit en neemt tassen vol met kleding mee naar huis. Sommige mensen zien winkelen zelfs als hobby. Maar winkel je net zo fijn als je weet dat bij sommige kledingstukken een meisje van 14 het heeft gemaakt? Hoe groot is de kans dat dat gebeurt? Hoe groot is de kans dat jou favoriete trui of shawl gemaakt is met kinderarbeid? En draag jij je favoriete truien dan net zo graag? Of is het dan ineens niet meer je favoriete trui?

Kinderarbeid

Als eerst wil ik de vraag beantwoorden wat kinderarbeid nou eigenlijk is. We spreken van kinderarbeid als er een kind van 15 jaar of jonger werkt bij een fabriek waar hun rechten worden bepaald. Ook spreken we van kinderarbeid als kinderen onder de 18 zwaar en gevaarlijk werk verricht.

Deze kinderen werken in hele slechte omstandigheden. Veel kinderen werken 12 uur per dag, 6 dagen lang. En deze kinderen kunnen maar twaalf jaar zijn. Ook werken ze in niet in de beste omstandigheden als het gaat om gebouw. Denk maar bijvoorbeeld toen het gebouw van 8 verdiepingen ingestort was in Bangladesch. Dit doen die kinderen voor maar 40 euro per week.

Hoe groot is de kans

Het is per land verschillend hoeveel kinderarbeid er is. Voor het gevoel verminderd de kinderarbeid enorm. Maar dit valt helaas tegen als je je gaat verdiepen in de productie ketens. Des te dieper je je in de productie ketens gaat verdiepen, hoe meer kinderarbeid je tegen gaat komen. Hoe komt dit? Omdat de kinderarbeid in de steeds minder voorkomt, en we niet verder kijken omdat het ons niet bekend is.

Als voorbeeld nemen we het jaar 2007. In het jaar 2007 is er ontdekt dat er meer dan 400 duizend kinderen onder de 18 jaar op katoenzaden boerderijen werkten. En zelfs meer dan de helft van die 400 duizend kinderen waren onder de 14.

Kinderarbeid is moeilijk te verhelpen. Er is te weinig bewijs dat er zulke jonge kinderen werken. Mensen vervalsen de papieren en de identiteitskaarten van hun arbeiders. Veel arbeiders hebben zelf geen identiteitsbewijzen.

Gedragscodes

Door er achter te komen of jou kleding kinderarbeid vrij is, kan je dat opzoeken in een app of een website. Er is een ranking gekomen van de letter A tot de letter E. Letter A betekend dat het een verantwoordelijke keuze is. Bij de letter E betekend dat er veel kinderarbeid van pas is gekomen en dat het verre van verantwoordelijk is.

Er is een soort ranking lijst gekomen met merken hoe goed deze merken omgaan met de kinderarbeid. Dit is niet alleen met kleding zo maar ook met cosmetica. Deze lijst is internationaal en staan veel merken op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *