0

Dit droegen mannen in de jaren ‘20

Eén ding is zeker: In de jaren ‘20, oftewel de ‘roaring twenties’, zagen de mensen er heel anders uit als het om kleding gaat. Zowel mannen als vrouwen hadden een hele andere kledingstijl dan dat wij nu kennen, maar sommige dingen zijn misschien toch nog blijven hangen. In dit artikel zoomen we vooral in op de man en wat deze droegen in de jaren ’20. Ik vertel je er alles over.

Man in pak

Te beginnen met de pakken die mannen destijds droegen. Deze zijn het beste te vergelijken met peaky blinders kleding. Wanneer mannen een openbaar uitstapje maakte, droegen ze bijna altijd zo’n soort pak. Je kunt het dan ook een soort uniform noemen, want van individualiteit was in die tijd vrijwel geen sprake. Het pak bestond meestal uit een jasje en broek van wol met daaronder een wit overhemd. Kenmerkend voor de kleding uit de jaren ‘20 is dat alle details klopte. Een los draadje of een verkeerd steekje kwam zelden voor, waardoor alle kleding perfect en keurig was. Ook de combinaties waren perfect op elkaar afgestemd. Zo zou er bijvoorbeeld nooit een geruit jasje op een effen broek worden gedragen, maar wel een geruit jasje op een geruite broek.

De pakken van de mannen werden geheel op maat gemaakt, want een te los of te strak pak kon echt niet in die tijd. Had je dit wel, dan werd er echt op je neergekeken. Iedere man liet dan ook ieder kledingstuk precies op maat maken om op zijn best over te komen.

Verschillende hoeden stijlen

Waar we vandaag de dag af en toe iemand met een hoed zien, was dat in de jaren ‘20 standaard voor de man. Er waren verschillende hoeden stijlen, waarvan de meest bekende de gleufhoeden en de newsboy caps waren. Met een hoed werd de outfit van de man helemaal afgemaakt.

Lange jassen 

In de jaren ‘20 waren er eigenlijk twee soorten jassen die veel gedragen werden. De eerste is de lange mantel. Deze had dan vaak drie knopen en was double-breasted. De jassen werden gemaakt van een dikke stof, waardoor voering vaak niet nodig was. Daarnaast ging het vaak om een lange jas (tot net over de knie) die goed beschermd was tegen verschillende weersomstandigheden (zoals sneeuw of regen). De andere jassen soort is de lederen jas. Deze kon met of zonder bontkraag gedragen worden en was vaak zwart of bruin. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *